Granaat gevonden in Heempark Leiden

Granaat gevonden in Heempark Leiden
LEIDEN – In het Heempark in Leiden vond een tuinman woensdagmiddag een granaat. De Explosieven Opruimingsdienst heeft het explosief inmiddels laten ontploffen.

LEIDEN – In het Heempark in Leiden vond een tuinman woensdagmiddag een granaat. De Explosieven Opruimingsdienst heeft het explosief inmiddels laten ontploffen.

Volgens de politiewoordvoerder gaat het om een moderne schermhandgranaat. Het is nog niet bekend of er onderzoek wordt gedaan naar het explosief. „Het is heel lastig te achterhalen hoe het er terecht is gekomen.”

Het park is voorlopig afgesloten. Het verkeer ondervindt verder geen hinder van de situatie.

Sjaak Bleji vond de granaat toen hij bladeren aan het ruimen was. „Een granaat vind je niet elke dag”, reageert hij. ,,Ik zag ineens een tasje boven de grond uitsteken. Met mijn hark pakte ik hem op en draaide hem om.” Gelijk zag hij dat er een granaat uit het Jumbo-tasje tevoorschijn kwam. ,,Er zat een ring aan. Ik heb meteen de politie gebeld.”

Hij is er nuchter onder. ,,Ik schrok er totaal niet van. Ik denk: hee dat is een handgranaat. Ik heb niet gedacht dat hij af zou gaan. Hij kan niet zomaar ontploffen.”

Bleiji heeft het vermoeden dat het explosief er nog niet lang lag. ,,Want dan had ik hem al eerder gezien. Hij komt niet uit de Tweede Wereldoorlog, hij was vrij nieuw.” Hij vindt het een ‘merkwaardig verhaal’. ,,Ik denk dat ie bewust ondiep is begraven zodat hij gevonden werd, je zag het meteen.”

Foto’s: Toon v. d. Poel