Groene Vingers: Verzoek

Groene Vingers: Verzoek
leidenEen tweewekelijkse column over alles wat met tuinen te maken heeft. Door Agnes van der Weel van Groen10 Tuinontwerp & Styling, reacties op: [email protected]

leidenEen tweewekelijkse column over alles wat met tuinen te maken heeft. Door Agnes van der Weel van Groen10 Tuinontwerp & Styling, reacties op: [email protected]

Enkele weken geleden kreeg ik per e-mail een verzoek: heb je tijd en zin om een verwaarloosde tuin opnieuw in te richten? Graag! Het is waterkoud die ochtend in januari wanneer ik langs ga om de tuin op te meten en foto’s te maken. Ondertussen neem ik de tuin goed in me op: veel schaduw, verwilderde struiken en haast onzichtbare kinderkopjes. Maar ook een authentieke oude muur, ruimte voor een terras in de ochtend- én in de avondzon.

Ontwerp

De eigenaar krijgt drie verschillende schetsontwerpen waarin ik laat zien wat mogelijk is op dit oppervlak, passend bij het budget. Het gekozen ontwerp is strak waardoor de weelderige beplanting alle aandacht zal krijgen. Beplanting met veel kleur, bladvormen en hoogte verschillen. Het geheel moet natuurlijk ogen en de indruk wekken dat de tuin in deze vorm al enkele jaren bestaat. Het gazon komt terug, nu in een speelse vorm. Het fruit tegen de zonnige muur in de vorm van leibomen zal insecten en vogels lokken. Je eigen fruit oogsten midden in de stad, het kan!

Onderhoud

Weinig onderhoud is ook een wens, of eigenlijk een eis. De eigenaar heeft geen groene vingers maar kiest bewust voor een ontwerp met veel planten, een gazon en weinig bestrating. Hoe maak je zo’n tuin onderhoudsvriendelijk?

Kies vaste planten die niet woekeren. Vermijd planten die vaak gesnoeid moeten worden. Wil je graag een gazon maar is er teveel schaduw in de tuin of heb je een hekel aan maaien? Overweeg dan kunstgras. Gebruik bodembedekkers tussen de planten in de borders, onder klimplanten en bomen. Onkruid krijgt dan weinig kans.