Leids flatgebouw uren ontruimd vanwege koolmonoxide [video]

Leids flatgebouw uren ontruimd vanwege koolmonoxide [video]

LEIDEN - 42 Appartementen in de flat aan de Valkenhorst in Leiden zijn in de nacht van zondag op maandag ontruimd. De brandweer sloeg alarm nadat vier bewoners van een flat onwel waren geworden, omdat zij te veel koolmonoxide hadden ingeademd.

LEIDEN – 42 Appartementen in de flat aan de Valkenhorst in Leiden zijn in de nacht van zondag op maandag ontruimd. De brandweer sloeg alarm nadat vier bewoners van een flat onwel waren geworden, omdat zij te veel koolmonoxide hadden ingeademd.

De verhoogde concentratie van het potentieel levensgevaarlijke gas werd rond 23.30 uur gemeten. Rond 3.45 uur konden de bewoners hun huizen weer in.

Een kennis van het gezin dat de koolmonoxide inademde, bracht hen naar de huisartsenpost, meldt de NOS. De arts schakelde vanwege de symptomen de brandweer in. In de woning bleek de concentratie koolmonoxide zo hoog dat een half uur erin verblijven dodelijk kan zijn. ,,Ze hebben geluk gehad”, zegt een woordvoerder van de brandweer over de vier bewoners.

Tien van de 42 geisers bleken niet in orde te zijn. Deze zijn afgesloten. De bewoners zitten niet in de kou, omdat de geisers alleen voor warm water zorgden.

De brandweer ging de huizen langs om mensen naar buiten te krijgen. Bewoners stonden in pyama te wachten. ’s Nachts is winkelcentrum De Kopermolen ingericht om de bewoners op te vangen.

De komende dagen gaat de brandweer ook in andere vergelijkbare flats de geisers controleren.

Foto’s Toon van der Poel