Stal Rob de Vlieger altijd sterk in Voorschoten

Stal Rob de Vlieger altijd sterk in Voorschoten
Het niveau van de paarden ligt dit jaar sensationeel hoog. (Foto: archief)
Na de afgelasting van de koers in Stompwijk snakt de regio Leiden naar een kortebaan. Op donderdag 28 juli worden de liefhebbers op hun wenken bediend. Tijdens de dag van de traditionele Paardenmarkt in Voorschoten vindt 's middags de kortebaandraverij plaats. De Van Beethovenlaan is het decor van wat een topkoers moet worden.

Na de afgelasting van de koers in Stompwijk snakt de regio Leiden naar een kortebaan. Op donderdag 28 juli worden de liefhebbers op hun wenken bediend. Tijdens de dag van de traditionele Paardenmarkt in Voorschoten vindt ’s middags de kortebaandraverij plaats. De Van Beethovenlaan is het decor van wat een topkoers moet worden.

Een garantie op een spectaculaire koers is niet te geven. Toch is de kans groot dat in Voorschoten de vonken er vanaf zullen springen. Het niveau van de paarden ligt dit jaar sensationeel hoog. Tijdens de eerste koersen van dit seizoen leverde dit regelmatig vuurwerk op.

Klaargestoomd

De stal van Rob de Vlieger uit Zwaanshoek heeft zich dit seizoen nog nauwelijks met de prijzen bemoeid. De paarden zijn speciaal klaargestoomd voor het hoogseizoen, dat met de kortebaan in Voorschoten is begonnen. Vorig jaar leverde De Vlieger een eerste en tweede plaats af op de Van Beethovenlaan. Ulliano Way was in de finale te sterk voor stalgenoot Wala Alki. De eerste kende een uitzonderlijk goed seizoen en pakte uiteindelijk in oktober de titel ‘paard van het jaar’. Inmiddels geniet de ruin van zijn pensioen. Wala Alki is nog wel actief, maar liet zich dit seizoen nog weinig zien.

De hoop van de trainer, die de afgelopen jaren steevast in de prijzen viel in Voorschoten, is vooral gevestigd op Alou van Camstra. De ruin eindigde vorig seizoen als derde in de grootste en belangrijkste koers van het jaar, de Derby der driejarigen op Duindigt. De klasbak is nu klaar voor zijn debuut op de kortebaan.

Concurrentie

Concurrentie komt er traditioneel uit de stal van Aad Pools. Zijn grootste troef, Viva’s Limburgia, won in Voorschoten in 2008 en 2009. Vorig seizoen was hij er niet bij. Inmiddels is de ruin in topvorm. Hij won dit seizoen al in Assendelft en Egmond aan den Hoef en lijkt klaar om op de Van Beethovenlaan voor de derde keer te zegevieren.

Een lokale favoriet is er waarschijnlijk niet. Vorig seizoen was de Voorschotense familie Westgeest actief met Jupiter Diamant. Zij hebben deze kortebaner inmiddels verkocht en geen vervanger aangetrokken.

Leidschendammer Wim van der Mespel zal de kortebaan in Voorschoten als een verkapte thuiswedstrijd zien. De 26-jarige pikeur eindigde dit seizoen elke keer bij de laatste vier. Van der Mespel heeft dan ook een straatlengte voorsprong op de concurrentie in het pikeursklassement. Vorig seizoen was hij in Voorschoten pechvol door met Ziva Frisia van de sulky gelanceerd te worden. Dit jaar is hij uit op revanche.

Jaarboek

De eerste start op de Van Beethovenlaan is donderdag 28 juli om 13.30 uur. De inschrijving sluit dinsdag 26 juli om 10.00 uur. Mocht het deelnemersveld dan nog niet volledig zijn gevuld, wordt de inschrijving opengesteld tot woensdag 27 juli om 10.00 uur. Direct na de bekendmaking van de loting is het deelnemersveld op www.kortebaanjaarboek.nl te downloaden. Later volgt ook een voorbeschouwing. Op deze site zijn tevens uitslagen, statistieken, uitleg over de sport en wedmogelijkheden te vinden. Liefhebbers kunnen op de site ook gratis deelnemen aan een tipcompetitie waarvoor door Victoria Park Wolvega mooie prijzen beschikbaar zijn gesteld.